Hardball – Softgun

Hardball, softguns og BB guns – ligegyldigt, hvad du kalder fænomenet, så kan du være sikker på, at det har været og stadig er vildt populært. Der er rigtig mange mennesker, der har fået øjnene op for denne fantastiske hobby, hvilket har pustet masser af liv i sporten.

Samtidig med det er der sket en stor udvikling på markedet, og derfor kan du nu finde et stort sortiment af udstyr til rigtig gode priser på nettet. Men ved du egentligt alt, hvad du bør vide om hardball? Vi vil rigtig gerne gøre dig klogere, så hvis du vil have alle facts på plads, så læs med herunder.

Om hardball-softgun

Om hardball-softgunHvad er hardball egentligt for noget? Fænomenet bliver af nogle karakteriseret som en hobby og af andre en sportsgren. Ganske simpelt fortalt, så handler det om, at to hold kæmper mod hinanden i forskellige spiltyper, hvor man vinder eller forbedrer sine vinderchancer ved at skyde modstanderne med sit hardball gevær.

Hvis du tidligere har hørt om ’paintball’, så minder denne nye sportsgren rigtig meget om dette. Der er dog én væsentlig forskel – våbenet ser mere ægte ud. Der findes en lang række af klubber, vennegrupper og endda foreninger for denne nye sportsgren rundt omkring i Danmark, hvilket er en klar markør for, at denne sport er kommet for at blive. Du kan læse mere om disse længere nede på denne side i afsnittet ”hvad skal du bruge din softgun til?”.

Hvad er forskellen på hardball og softgun?

Hvad er forskellen på hardball og softgunDisse forskellige luftpistoler bliver defineret på mange forskellige måder, og der er intet direkte svar på, hvad forskellen egentligt er. Primært er et hardball-våben og en softgun to navne for det samme.

Nogle kalder dog ofte paintball pistoler for softguns, hvilket godt kan skabe en del forvirring. Paintball pistoler er ofte ret enkle i forhold til et hardball gevær. Det er især designet, men også funktionerne, der er mere simple, når man taler om paintball pistoler eller geværer.

Hardball geværer er mere eller mindre virkelighedstro kopier af et virkeligt våben. Den eneste store forskel er, at de skyder med plastikkugler frem for rigtig ammunition – hvilket mange nok er glade for.

Men selvom der skydes med plast, så har de bedste softguns stadig en massiv kraft, hvilket vil sige, at der kan gøre skade på modstanderen, hvis man skyder fra for tæt afstand, eller hvis personen ikke har sikkerhedsudstyr på.

Kaliber på en softgun

Kaliber på en softgunLuftpistoler af den ene eller anden art findes med forskellige kalibre. Men hvad betegner dette egentligt?

Luftpistolens kaliber angiver diameteren på indersiden af våbnets pibe/rør. Kaliber bliver derfor også anvendt til at definere størrelsen på ammunition.

Der findes også våben, hvis kaliber bliver betegnet i centimeter frem for millimeter, men dette er ikke så relevant, når vi taler om softguns, da det ofte er våben som for eksempel kanoner, hvor det er nødvendigt at gå op i centimeter.

Luftpistoler findes ofte i tre forskellige kalibre; 4,5 mm, 5,5 mm eller 6,35 mm.
Hvis du vil dyrke hardball som sport vil du ofte opleve, at du skyder med et gevær, der har en kaliber på 4,5 mm.

Du kan dog rende ind i et par udfordringer, som hænger sammen med våbenets kaliber – ved du for eksempel hvor stort et våben, du må have ifølge den danske lov? Det kan du læse mere om lidt længere nede på siden.

Herudover kan du være ude for, at kaliberen på våbenet ikke er angivet i centimeter. Herunder kan du se en lille oversigt, som kan hjælpe dig:

  • 4,5 mm = kaliber .177
  • 5,5 mm = kaliber .22
  • 6,35 mm = kaliber .25

Hastighed på softgun skud

Nogle softguns skyder virkeligt hårdt, og nogle affyrer ammunitionen med en smule lavere hastighed. Derfor kan det være svært at svare på præcist, hvad hastigheden på en softgun er.

Herunder kan du dog se hastigheden på tre forskellige modeller, som er meget populære blandt de danske brugere.

  • Hera Arms CQR, Dual Tone – elektrisk gevær.
    – Dette elektriske gevær ligner noget, der er taget direkte ud af COD. Det har en mundingshastighed på 110 meter i sekundet (361 Fps).
  • ASG – CZ 75 – gaspistol
    – Denne gaspistol er lidt mere prisvenlig. Her får d en mundingshastighed på 95 meter i sekundet (312 Fps)
  • ASG – CZ Scorpion EVO 3 A1 – HPA maskinpistol
    – Denne HPA maskinpistol er til dig, der gerne vil have noget helt specielt. Den har en mundingshastighed på hele 132 meter i sekundet (433 Fps)

Nu har du altså fået en oversigt over, hvad de forskellige typer af våben kan præstere.

Men er det overhovedet vigtigt, hvor hurtigt dit hardball gevær skyder? Det er det faktisk, i hvert fald hvis du gerne vil anvende det til sport.

Udgangshastigheden, som også kaldes mundingshastighed, er essentiel af flere grunde. For det første er denne hastighed med til at afgøre, hvor præcist dit våben er. For det andet er det med til at bestemme, hvor langt du kan skyde, og slutteligt gør det naturligvis en smule mere skade på fjenden, hvis det har en høj mundingshastighed.

Anvendelse af softgun

Anvendelse af softgunHvordan bruger du så en softgun? Det kommer naturligvis an på, hvilket våben du køber, men her vil vi prøve at give dig en kort forklaring på de mange forskellige typer.

Det skal naturligvis siges, at hvis du køber et hardball gevær fremfor en paintballpistol, vil det være en smule mere kompliceret – men bare rolig, alle kan finde ud af det.

Ligegyldigt hvilket våben, du ender med at købe, kan du være sikker på disse ting:

  • Det første, du skal gøre, er at fylde magasinet. Dette gør du ved at tage magasinet ud af pistolen eller geværet ved at trykke på en knap på siden.
  • Når du magasinet er fyldt skubber du det grundigt på plads igen.
  • Når våbnet er fyldt med ammunition, skal det lades, så våbnet kan trække den første kugle på i kammeret.
  • Når våbnet er ladt, mangler du blot at påvirke sikringsknappen. Så er du klar til at skyde.

Priser på softgun

Softgun priser afhænger rigtig meget af, hvilket våben og hvilken type du ønsker. Som regel er pistoler en del billigere end geværer, men begge typer kan findes i både billige og dyre modeller.

Lad os prøve at tage udgangspunkt i de samme modeller, som vi kiggede på tidligere:

  • Hera Arms CQR, Dual Tone – elektrisk gevær.
    – Dette elektriske gevær koster omkring 3.500 kroner. Det er et 6 mm våben, som kan holde op til 300 skud i magasinet.
  • ASG – CZ 75 – gaspistol
    – Denne gaspistol koster cirka 1.200 kroner. Det er altså et mere økonomisk våben, men som vi husker fra den tidligere oversigt, så skyder den næsten lige så hårdt som det elektriske gevær til 3.500 kroner.
  • ASG – CZ Scorpion EVO 3 A1 – HPA maskinpistol
    – Denne HPA maskinpistol kommer til at koste dig omkring 5.500 kroner. Det er altså en smule dyrere end de andre to alternativer.

Som regel kan du sagtens finde et godt gevær til omkring 2.500 kroner og en god pistol til lige omkring 1.000 eller 1.200 kroner. Det handler i virkeligheden rigtig meget om, hvad dine ambitioner er, hvor meget erfaring du har, og hvor mange penge du gider at bruge på hardball.

Du skal dog være opmærksom på, at rigtig mange mennesker lejer eller låner udstyret, når de skal spille hardball, i stedet for at eje sit eget gevær.

Hvor gammel skal man være for at spille hardball?

Hvor gammel skal man være for at spille hardballDer er ret klare regler for, hvem der må spille hardball. Hvis du er under 16 år gammel, må du under ingen omstændigheder spille hardball – heller ikke, hvis den klub, du spiller i, tillader det. Det er ulovligt.

Hvis du er mellem 16 og 18 år gammel, må du gerne spille på anerkendte baner, som tillader dette. Det kræver dog, at du har en skriftlig godkendelse fra dine forældre. Hvis du er over 18 år gammel, må du spille hardball i alle anerkendte klubber og foreninger.

I forhold til den danske våbenlovgivning er det kun tilladt for personer over 18 år at købe, besidde eller bære et sådant våben. Der kan dog gives tilladelse til unge over 16 år med udgangspunkt i en skriftlig ansøgning fra forældrene.

Pleje og vedligeholdelse

Det er super vigtigt, at du husker at pleje og vedligeholde dit våben. Det er der flere gode grunde til, og det er faktisk det samme, som du lærer, hvis du har været i militæret. Et våben, der ikke er vedligeholdt, har en langt større chance for at fejle. Herudover vil våbenet generelt være langt lettere at betjene, hvis det er vedligeholdt grundigt.

Du bør derfor vedligeholde dit våben, efter du har anvendt det – hver gang. Herunder kan du se en kort oversigt over, hvad du bør gøre for at sikre, at dit våben bliver vedligeholdt ordentligt:

  • Sørg for at alle skruer og dele er efterspændt.
  • Anvendt olie. Du kan med fordel anvende en silikone olie. Denne skal smøres på slæden, topventilen, pakninger og alle andre bevægeligt dele på dit gevær.
  • Brug en lille børste til at rense løbet og andre hulrum.
  • Rens ydersiden af geværet for snavs og skidt.

Det er vigtigt, at du er grundig, når du foretager dig dette arbejde. Det er ikke altid billigt at købe en softgun, men du kan have den i meget lang tid, hvis du husker at passe godt på den.

Vejledning til køb af den rigtige softgun

Vejledning til køb af den rigtige softgunHvis du er interesseret i at købe et hardball gevær eller en hardball pistol, så er der visse ting, du bør overveje.

Her er de mest centrale overvejelser:

  • Hvor meget vil jeg betale?
  • Hvor meget kommer jeg til at bruge geværet?
  • Er det bare en hobby, eller tager jeg det seriøst?
  • Er dette mit første gevær?

Svarene på disse overvejelser kan hjælpe dig med at bestemme, hvilken prisklasse du ligger i. Det er naturligvis sådan, at pris og kvalitet er tæt forbundet. Et billigt gevær har stort set kun den fordel, at det er billigt. Hvis du køber for billigt, vil du opleve, at våbenet ikke skyder særligt hårdt, at det let går i stykker, og at det har en ringere præcision.

Derfor råder vi ingen til at købe de helt billigere geværer, som kan findes til omkring 200 kroner – men mindre du bare lige vil prøve sporten en enkel gang.

Når du har valgt prisklassen, skal du også vælge type.

Disse er de populære typer:

  • Manuelt våben
    – Disse skal lades med ladegreb efter hvert enkelt skud. Ikke så praktisk, men ofte ret økonomisk.
  • Elektrisk våben
    – Denne type kan findes både automatisk og semiautomatisk. De har ofte en højere mundingshastighed, og de holder i lang tid. Disse koster dog også mere end de manuelle våben.
  • Gas våben
    – Ved denne type skal du bruge gas, da det er denne gas, der driver våbenet. Våbenet vil blive mindre kraftfuld, når du er ved at løbe tør for gas.
  • CO2
    – Dette er en af de helt nye drivkræfter bag hardball geværer. Denne type har ofte en ganske høj mundingshastighed, og så er den meget praktisk, da den holder til al slags vejr.

Hvad skal du bruge din softgun til?

Nu har du købt et flot hardball gevær. Du har pakket det ud, samlet det, købt ammunition og beundret det. Men hvad så nu? Hvad kan du egentligt bruge det til?

Det er ikke kraftigt nok til at gå på jagt med, og det er alt for virkelighedstro til at vise frem nede i byen.

Langt de fleste, som køber denne type af våben, gør det med henblik på at spille hardball som sportsgren. Der findes, som sagt, en masse forskellige klubber fordelt over hele landet. Men hvordan fungerer sporten?

Der findes mange forskellige variationer, og herunder kan du læse mere om nogle af disse:

  • To hold mod hinanden
    – Dette er en ganske klassiske spiltype, hvor det blot handler om at skyde spillerne på det modsatte hold.
  • Capture The Flag
    – Dette er en meget populær version, som også har visse taktiske elementer. Her gælder det om at fjerne modstanderens flag fra deres base og føre det hjem til sin egen. Dette gør man ved at vinde sig adgang til fjendes base, men hvis man bliver skudt, mens man holder fjendes flag, skal det lægges på jorden, der hvor man er blevet skudt.
  • Last Man Standing
    – Der findes noget attraktivt i spil, der kun har én vinder. Dette kan du opleve i dette format, hvor det er alle mod alle, og hvor der kun står en soldat tilbage, når spillet er slut.

Hvor må man skyde med softgun?

Hvor man må skyde med sin softgun, hænger godt sammen med lovgivning omkring hardball. For hvor langt kan en softgun egentligt skyde? Og hvor må man overhovedet skyde?

Det siger sig selv, at længden af skuddet handlet både om våbenets kvalitet og udmundingshastigheden. Der er dog mange kraftfulde geværer, som kan skyde langt – virkeligt langt. Derfor giver det naturligvis også sig selv, at du ikke må begynde at skyde ude i gårdhaven foran din lejlighed.

Hardball våben må kun anvendes på politigodkendte baner. Du vil ligeledes nok blive mødt med nogle forstrækkende blikke, hvis du traver rundt med det nede i Brugsen, og derfor må det også kun transporteres frem og tilbage fra disse godkendte baner.

Lovgivningen er ret stram på dette område, og disse våben bliver på mange måder sidestillet med rigtige våben – du ville jo heller ikke stå at skyde med et rigtigt gevær ude i baghaven.

Sikkerhedsudstyr til hardball

Disse våben kan, som sagt, skyde rigtig hårdt. Derfor er det også vigtigt, at du passer på dig selv. Dette gør du blandt andet ved at huske på, at der findes en regel for, hvor tæt du må være på en modstander, når du skyder. Hvis du er for tæt på modstanderens, skal du ikke skyde, men derimod sige ”bang bang”.

Herudover skal du altid have det nødvendige hardball sikkerhedsudstyr på, så du ikke kommer til skade. Det er især vigtigt at have briller på, så man ikke pludseligt får en plastikugle i øjet. På godkendte baner, vil du dog heller ikke få lov til at spille uden det nødvendige sikkerhedsudstyr.
Vi håber, at du er blevet meget klogere på hardball, og at du har fået øjnene op for, hvor fed en sport det er. Hvis du får købt dit eget gevær, er det uden tvivl mange entusiaster, der er klar til at spille med dig og hjælpe dig ude i de mange danske klubber.

Video med hardball-softguns

I denne video vil du kunne se en hardball event hvor nogle mennesker løber rundt og skyder hinanden, hvis du endnu ikke har prøvet sådan et event så er du virkelig gået glip af noget. Videon er på engelsk.


Videoen er uploadet af Silo Entertainment

Back to top button