Luftpistol
Der er noget action-præget over at skyde med en pistol. En pistol er et elegant og let skydevåben, som udstråler en vis power. Måske begrænser din erfaring med en pistol sig til et skydetelt eller nogle skud på en skydebane. Måske er du en erfaren jæger, der gerne vil træne din træfsikkerhed. Til det formål anvendes der luftpistoler.
P-900 Bear Grylls 4,5mm sæt |
---|
Set til 699,00 DKK hos GunPit |
P900 4,5mm luftpistol sæt |
---|
Set til 649,00 DKK hos GunPit |
P900 IGT 4,5 mm sæt |
---|
Set til 849,00 DKK hos GunPit |
Hatsan Sortie 4,5 mm |
---|
Set til 3899,00 DKK hos GunPit |
LP8 Magnum 4,5 mm |
---|
Set til 1995,00 DKK hos GunPit |
Weihrauch HW 40 4,5 mm |
---|
Set til 1299,00 DKK hos GunPit |
Weihrauch HW 45 4,5 mm |
---|
Set til 2499,00 DKK hos GunPit |
Weihrauch HW 45 Black Star |
---|
Set til 2799,00 DKK hos GunPit |
Der kan være mange gode grunde til, at du gerne vil dyrke noget mere luftpistol-skydning. Det kan være for sjov, som en hobby, som en sport eller som træning. Det er typisk de mindre luftpistoler, der bruges i forbindelse med målskydning. Større modeller kan også bruges i forbindelse med jagt på smådyr.
I det følgende vil du kunne læse noget om nogle flere detaljer om forskellige typer af luftpistoler, noget om det lovmæssige i forbindelse med luftvåben og endelig noget vejledning i forhold til valg af luftpistol og dets vedligeholdelse.
Hvad er en luftpistol?
En luftpistol er et håndholdt våben, der afskyder et projektil ved hjælp af sammenpresset luft. Pistolen lades ved, at løbet knækkes, eller overdelen løftes. Så lægges haglet i, og løbet eller overdelen føres tilbage igen. Når du herefter trykker på aftrækkeren, vil den spændte fjeder frigøres, og haglet vil blive skudt ud. Der opstår en mærkbar rekyl.
Pistolen bruger hagl som projektil. Haglene kan have forskellige udformninger. Det kan enten være standard-hagl, runde kugler eller små pile.
De er typisk lavet af bly, fordi det har en høj massefylde. Af miljømæssige årsager er man dog begyndt at producere hagl af andre metal-materialer. Der kan være forskel på, hvordan de forskellige hagl bryder luften. Det vil sige, at de har hver sin ballistiske bane.
Der findes luftpistoler i forskellige størrelser, og der findes nogle modeller, som er drevet af trykluft. De har en noget større kraft til at skyde projektilet ud med.
Kaliber på en luftpistol
Et projektils diameter udtrykkes i kaliber. Det ses nogle gange angivet i millimeter eller i tommer. Står der for eksempel .177, så er det det samme som 0,177 tommer. Omregnet til millimeter svarer det til 4,5 millimeter.
Kaliber-tallet beskriver målet på den indvendige diameter af pistolens løb.
Luftpistoler findes i flere forskellige størrelser. Diameteren på haglet og pistolen skal passe sammen.
De mest almindelige størrelser på en luftpistol er disse tre:
- .177 = 4,5 mm
- .22 = 5,5 mm
- .25 = 6,35 mm
Den mindste af de tre, den på 4,5 mm bruges som et sportsvåben, for sjov og til præcisionsskydning.
De to større våben kan også bruges til at skyde til måls med, og de er velegnede til at bruge i forbindelse med jagt.
Hastighed på luftpistol-skud
I forhold til hastigheden på skud fra en luftpistol kan man generelt sige, at de mindste hagl skydes ud hurtigere end et større.
De små hagl har den fordel, at de har en højere træfsikkerhed på de korte afstande. Til gengæld er dens luftbue kort og lav, hvilket ikke egner sig til skud på længere afstande.
De større våben har en større anslagsenergi, som medfører en større styrke. De tungere projektiler har ikke så høj en hastighed, men til gengæld har den en højere og længere luftbue. Det gør dem bedre egnet til brug ved jagt.
Udgangshastigheden på et projektil målt 100 cm fra pistolens udmunding kan se således ud:
- Pistol til konkurrencebrug: 180 m/sek.
- Pistol til jagt: Over 360 m/sek.
Der kan selvfølgelig være udsving på grund af vind- og vejrforhold.
Et mindre våben har en mindre anslagskraft end et større. Anslagsenergien angives i Joule.
De tre nævnte haglstørrelser vil i oversigtsform se således ud:
- Kaliber 4,5, projektilvægt, 0,53 g, udgangshastighed 305 m/sek. = 25 Joule
- Kaliber 5,5, projektilvægt 0,89 g, udgangshastighed 220 m/sek. = 22 Joule
- Kaliber 6,35, projektilvægt 1,61 g, udgangshastighed 220 m/sek. = 39 Joule
Et større våben har et større anslagsenergi og dermed en større styrke.
Hvad er en trykluft pistol?
En luftpistol med trykluft fungerer ved, at der bruges komprimeret luft til at skyde projektilet afsted med. Dette tryk kan være helt op til 200 bar, og det betyder, at der er en hel del mere power bag ved sådan et skud.
Denne type luftpistol er dyrere både i anskaffelse og i forbrug end en traditionel pistol.
Den komprimerede luft befinder sig i en lille cylinder, som pistolen forsynes med.
Når du skyder med en trykluft-pistol, vil skuddet være kraftigere og mere træfsikkert. Det har mindre rekyl, og det er mere lydsvagt. Det gør våbnet meget velegnet til jagtbrug.
Med denne type pistol er det ekstra vigtigt, at du sørger for kun at bruge den størrelse hagl, som våbnet er beregnet til.
I det hele taget reagerer sådan et våben noget anderledes end en almindelig luftpistol. Det er derfor vigtigt, at du sætter dig grundigt ind i dens funktioner, inden du skal bruge det for alvor.
Anvendelse af luftpistol
Et luftvåben kan bruges for sjov eller for alvor. Det kræver ingen tilladelse at bruge pistolen til at skyde til måls efter diverse ikke-levende mål, hvis pistolen er på maks. 4,5 mm.
Du skal være fyldt 18 år, før du må bruge det. Bortset fra det, er der ikke mange regler forbundet med at bruge dette våben.
Et luftvåben på maks. 4,5 mm kan du bruge som et sportsredskab, et træningsredskab eller et stykke avanceret legetøj.
Med en større luftpistol kan du stadig bruge den til at træne din præcision med, men du kan også bruge den til jagt og regulering af skadedyr.
Lovgivning om luftpistoler
Den 1/6-2012 trådte der en ny lov om luftvåben i kraft. Ifølge den er der sket nogle reguleringer i forhold, hvilke våben der er tilladt for alle at bruge, og hvilke der kræver jagttegn eller tilladelse fra politiet.
I denne lov står der blandt andet:
- Luftvåben med en kaliber på maks. 4,5 mm kan lovligt købes, opbevares og bruges uden jagttegn og våbentilladelse, når man er fyldt 18 år.
- Luftvåben med en kaliber på over 4,5 mm kræver en tilladelse fra politiet at indføre, fremstille, besidde, bære og anvende.
- CO2-drevne våben, der skyder med metalhagl, kræver tilladelse jf. Våbenloven.
- Luftvåben med en kaliber på over 4,5 mm skal være låst forsvarligt inde i et godkendt våbenskab, når det ikke er i brug
Det vil sige, at hvis er luftvåben er på mere end 4,5 mm, så kræves der tilladelse til at bære og anvende et våben. Det kan være i form af et jagttegn, et godkendt bevis fra en skytteklub eller en tilladelse fra politiet.
Et våben skal have en kaliber på mere end 4,5 mm for være tilladt til at drive jagt på smådyr eller regulering med. Det gælder selvfølgelig også, hvis du bruger luftpistolen til at regulere skadefugle eller rotter på din egen grund.
Disse regler er naturligvis vedtaget for at øge sikkerheden i forhold til omgang med skydevåben og for at beskytte dyrene.
Hvor må man skyde med en luftpistol?
I forhold til regler om, hvor du må skyde med en luftpistol, så skelnes der også herimellem, om våbnet har en kaliber på 4,5 mm eller derover. Der gælder nemlig forskellige regler.
Er pistolen på maks. 4,5 mm, så må du gerne bruge det til at skyde til måls efter en skydeskive, tomme dåser eller lignende på din egen matrikel. Du er bare forpligtet til at sikre dig, at der på ingen måde er risiko for, at du kan ramme nogen på eller uden for grunden.
Reglen er bare, at du skal være fyldt 18 år for at have lov til at gøre det.
Med luftpistoler, der er større, er det ikke tilladt. Desuden kræver det, at du har de fornødne tilladelser, for at du må købe, opbevare eller bruge våbnet.
Skydning af sådan et større våben kan foregå i en skytteforening, under en jagt eller til en konkurrence. Der skal selvfølgelig også i de forbindelser tages alle mulige sikkerhedsmæssige forholdsregler.
Hvad må man skyde med en luftpistol?
Når det kommer til, hvad du må skyde med en luftpistol, så gælder der igen forskellige regler i forhold til størrelsen på våbnet. Dog gælder det i forhold til samtlige luftvåben, at du skal være fyldt 18 år for at købe, opbevare, eje eller bruge det.
Er pistolen på maks. 4,5 mm, må du ikke skyde til måls efter noget som helst levende. Her må du holde dig til at skyde til måls efter nogle genstande eller eventuelt en skydeskive.
Sådan et våben et fint til hobbybrug eller til at træne din præcision med.
Er luftpistolen til gengæld større end de 4,5 mm, så må du, hvis du har de nødvendige tilladelser, skyde eller regulere for eksempel følgende fuglearter:
- Ringduer
- Tyrkerduer
- Kragefugle
- Måger (kun regulering)
- Stære (kun regulering)
Priser på luftpistoler
Der er selvfølgelig ret store prisforskelle, når det kommer til luftpistoler. Som det er med alle produkter, så er det selvfølgelig sådan, at pris og kvalitet hænger sammen. Kvalitet koster.
Priserne kan variere fra de billigste, som koster omkring 500 kroner og til de dyreste trykluft-pistoler, der ligger på omkring 6.500 kroner. Det gælder for pistoler på 4,5 mm. De større kan naturligvis være endnu dyrere.
I det hele taget kan priserne variere alt efter kvalitet og type, og du kan også være super heldig at finde et rigtig godt tilbud på en god pistol. Så hold godt øje med markedet, og slå eventuelt til, når din favoritpistol eller en anden kvalitetsmodel kommer på tilbud.
Pleje og vedligeholdelse af en luftpistol
Du kan have din luftpistol i årevis, hvis du sørger for at pleje og vedligeholde den regelmæssigt. Den skal jo gerne kunne se flot ud og skyde med stor præcision i lang tid. Derfor kan det virkelig godt betale sig at holde den.
Et luftvåben indeholder mange bevægelige dele, og det skal have noget olie. Endelig ikke for meget olie. Men en lille dråbe på de bevægelige dele af og til, det holder den fint velsmurt.
Hæld dog aldrig olie ned i selve løbet. Det er simpelthen no go. Det kan nemlig risikere at skade løbet og give nogle ustabile hastigheder.
Nøjes med at tørre pistolen af med en klud, der har en smule olie på, så der den fint beskyttet mod rust.
Du kan finde flere gode plejemidler til din pistol. Du kan for eksempel bruge en filtprop til at skyde pistolen igennem med. Den renser fint og skånsomt. Find rense- og plejemidlerne hos din forhandler eller i en jagtbutik.
Sørg for at vedligeholde dit våben efter hver gang, du har været ude at skyde med det.
Hvad skal du bruge din luftpistol til?
Inden du beslutter dig for, hvilken pistol du skal vælge, så bør du gøre dig nogle overvejelser over, hvad du på sigt har tænkt dig at bruge våbnet til.
Hvis du tænker, at det mest skal være en form for legetøj eller betragtes som en hobby, så er det nok ikke et professionelt jagtvåben eller konkurrencevåben, du skal på udkig efter.
Er du omvendt professionel og skal bruge pistolen til træning, så vil de mindste begyndervåben nok ikke have din store interesse.
Find dit behov og dit niveau, inden du begynder den mere seriøse jagt efter det rette håndvåben.
Går dine planer ud på, at du med det samme eller senere skal bruge våbnet i forbindelse med jagt, eller på at du skal have reguleret på nogle skadedyr på din grund, så må du omkring politiet og/eller et jagtkursus først. Først, når tilladelserne er i hus, kan du påbegynde din søgning efter et luftvåben.
Tænker du, at det sandsynligvis ikke bliver til mere end leg og skyden på mål hjemme i baghaven, så er en pistol på 4,5 mm af en begynderkvalitet helt fin. Måske bliver du bidt af det, men det er der jo råd for. Så kan du jo bare gå op i størrelse på våben, efter du har erhvervet en tilladelse.
Skal du primært bruge pistolen til at have en mulighed for også at træne derhjemme, så kunne det være, at du skulle kigge efter en 4,5 mm af en god kvalitet, så den kan matche det våben, som du er vant til at skyde med.
Har du bare lyst til at forsøge dig med et trykluftvåben, så kan du jo finde et, der ikke er så kostbart til at begynde med.
Det er i hvert fald sådanne overvejelser, som du bør gøre dig, inden du begynder at google eller besøge forhandlere med henblik på et eventuelt køb.
Du behøver jo ikke nødvendigvis at investere i det dyreste på markedet, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du kommer til at bruge det særlig meget. Med mindre du selvfølgelig altid går efter noget af det bedste. Det er jo også ret lækkert at stå med et fedt våben af høj kvalitet i hånden, og der er en særlig fornøjelse ved at skyde med sådan et våben også. Det betyder jo også noget.
Vejledning til køb at den rigtige luftpistol
Når du så har gjort dig alle disse mange overvejelser, så er du ved at være klar til at gøre alvor af dine planer om at købe en fed luftpistol.
I denne del af processen bør du nok også medtænke den økonomiske side. Det koster nogle penge at købe en pistol af en god kvalitet. Måske er det bedst, hvis du på forhånd lægger dig fast på, hvor meget våbnet maks. må koste, inden du begynder at forelske dig i en bestemt model. Hvis du alligevel ikke har råd til den, så drømmer du jo forgæves om den.
Når du har et loft over prisen, så kan du begynde at søge mere seriøst på diverse hjemmesider eller hos en forhandler. Det er faktisk temmelig rart også at mærke, hvordan våbnet ligger i hånden, inden du beslutter dig.
Find en stil, som passer til dig, så er det nemmere for dig at søge, når du har nogle flere kriterier at gå ud fra. Der er jo ret mange luftpistoler på markedet. Det gælder både for begyndervåben og for de professionelle våben, at markedet er enormt.
Det vigtigste er, at du finder den luftpistol, som du synes, er fed. Du og dit våben skal jo gerne ligesom gå i ét med hinanden. Så har du de bedste forudsætninger for at få mange dejlige timer sammen med det.
Video om CO2 luftpistoler
Her kan du se en video til nybegyndere når det handler om luftpistoler der bruger CO2. Videoen er på engelsk. Her bliver der gennemgået ammunition, tryk, diverse pistoler og meget mere.
Videoen er uploadet af AAR OnAir Andy’s Airgun Reviews